Saltar al contenido →

Det ar med livet som insats som de overvakar och anmaler misstankta forseelse i sin omgivning

Det ar med livet som insats som de overvakar och anmaler misstankta forseelse i sin omgivning

Ingen vet va de gor. Inte ens den narmsta familjen. Att de kan knega utan risk att harja sin identitet ar grunden pro alltsammans projektet. “Jag skulle anklaga undertecknad allena om nagot vark hande som jag hade kunnat forhindra”, anser en av informatorerna.

Komplett ar de trettio stycken. Halften ar verksamma gallande Turkanasidan och den andra halften gallande Pokotsidan om regiongransen. De ar noggrant utvalda och specialtranade for uppgiften att forvarna myndigheterna ifall framtida fraktur. Som enda arbetsredskap har de en frank nalle. Vi moter tvenne av dem i storsta hemlighet i en vit Landrover parkerad bakom den lokala pingstkyrkan i utkanten av Kainuk. Vi kan kalla dem Eric och John.

– Vi tranades att eftersoka tidiga indikator pa att nagot ont ar pa vag att handa, nagot som kan ringa katastrofala konsekvenser om det inte stoppas, berattar Eric.

Det profylax varningssystemet togs i konvenans 2013 i de konfliktdrabbade omradena Turkana och Pokot i nordvastra Kenya. I Genom att lotsa framat det de snappar upp bland grannar, vanner, uppemot och alskande inneha de hemliga informatorerna kunnat avstyra valdsamma boskapsstolder, avsluta unga herdepojkar fran att ge sig ut i dust och avvarja att flickor gifts bort.

– sjalv inneha raddat manga liv och hindrat manga attacker fran att intraffa. Nagra forovare inneha till och med gripits, anser Eric och berattar att han bred ett tidpunkt fick ordna gallande att kvar hundra krigare skulle sla till kontra en boskapsagare. Han larmade och efter ett flinkt ingripande fran sakerhetspersonal kunde attacken avvarjas.

Till larmcentralen gallande FPFK:s huvudkontor i Kitale kommer det varje dag in i genomsnitt tio meddelanden. Men pro att myndigheter och annan sakerhetspersonal ska kunna spela utifran tipsen tvingas de omfatta till fyllest ofta fakta.

Stod projektet

– Det forsta sjalv gor ar att verifiera att uppgifterna stammer med en annan rot i synonym kvarter, berattar Kevin Magero, dataanalytiker hos PMU:s lokala partner Free Pentecostal Fellowship in Kenya som har utvecklat varningssystemet.

For den oinvigde ar det inte helt latt att uppfatta tipsen. De kan handla ifall att en tonarspojke har forsvunnit, att en bal inneha tants uppe kungen ett berg, att aporna signalerar att det ar affar i terrangen eller att marklig fotavtryck inneha upptackts utanfor en inhagnat kvarter. Men tipsen ar ofta helt betydande forut att motverka att brotten sker.

– Forst har boskapstjuvarna namligen skickat ovan spejare for att utforska hur flera djur som finns och forut att berakna hur stort motstandet kan tankas bli. Darnast har man vant bo for att forbereda tillslaget. Sa efter ett anslag om att okand fotavtryck har synts till vet man att det tar 1-3 dagar tills de slar till, forklarar Kevin.

https://kissbrides.com/sv/dateasianwoman-recension/

Att en brasa tands uppe kungen ett berg i Pokot handlar inte om att man vill varsko invanarna kungen fiendesidan ifall att man ar gallande vag, utan ifall att angriparna, i brist fran navigeringssystem, annars inte hittar retur hem i morkret. Men det satter Turkanasidan i beredskapslage. Kvinnor, manniskobarn och aldringar evakueras fran byarna ut i den omgivande terrangen, samtidigt unga pojkar och stridande hanar bevapnar sig och utfor sig redo att beskydda sig.

Efter att Kevin fatt informationen bekraftad anonymiserar han uppgiftslamnaren och skickar darefter meddelandet vidare till myndighetspersoner och sakerhetspersonal. Informationen skickas ganska brett och samt till overordnade chefer sa att ifall nagon chef mot formodan later bli att ingripa sa kan man misstanka att personen i undra ar korrupt. Gallande sa metod har man bakat in manga sakerhetslager i systemet.

– Vi inneha en mangd utmaningar som vi forsoker arbeta med i regionen. Boskapsstolderna ar grunden till konflikterna men relaterat till dem ar fragan ifall barnaktenskap och kvinnlig konsstympning, forklarar Caleb Khisa, projektansvarig pro FPFK:s syssla i nordvastra Kenya.

Hemliga informatorer raddar flickor undan barnaktenskap

– pro att befria hushallet fran effekterna av hungern och sakra att familjen far en inkomst gifter man bort flickorna i utbyte mot notkreatur, anser han.

– sjalv gor det frivilligt for att forhindra att fler manniskor dor, att tillhorighet blir demolerad och forut att vi amna fa fred.

Publicado en postorder brudhistoria

Comentarios

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.